Tudomány

Mutatjuk a földgömbön, hol lesz a következő laposföld-konferencia

A laposföld-elmélet egyre több országban válik népszerűvé, a fő központokat az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok jelentik. Egy nemrég lefolytatott felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy sok brazil, a lakosság 7 százaléka szintén azt hiszi, hogy bolygónk lapos – írja az IFLScience.

Ez több mint 14 millió embert jelent. A bizarr konteó azok körében a legnépszerűbb, akik az általános iskola elvégzése után nem tanultak tovább.

Jair Bolsonaro elnök belső körében is akadnak laposföldesek, egyik tanácsadója, Olavo de Carvalho a közelmúltban tett közzé egy tweetet, amelyben azt írta, látott olyan videókat, amelyek meggyőzték arról, hogy bolygónk banán alakú lapos.

A fentiek alapján nem csoda, hogy rövidesen Brazíliában, São Paulóban is rendeznek egy áltudományos konferenciát. 110 brazil reálért (azaz mintegy 7700 forintért) ráadásul élőben is követhető az esemény.

Kép: iStock

A laposföld-konferenciákon általában hibás mérések eredményeit, illetve könnyedén cáfolható elméleteket ismertetnek. Egy korábbi rendezvényen az egyik előadó például kijelentette, hogy a gravitáció nem létezik, és az elektromágnesesség tart mindent egyben.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik