Tudomány

Ritka, középkori leletekre bukkantak Pécsen

Két teljesen ép rézedényre bukkantak a pécsi Janus Pannonius utca 10. alatti telken, az egykori Rózsakert területén – áll a közleményben. A Pécsi Egyházmegye beruházása eredményeként az egykori, a köznyelvben Papucsnak nevezett Káptalani Borozó helyén turisztikai központot hoznak létre, a felette lévő területen pedig az egykori vendéglátóhely nevéhez illően egy rózsakertet alakítanak ki.

Mivel a munkálatok egy kiemelten védett régészeti lelőhelyen folynak, az érintett területen Tóth Zsolt vezetésével a Janus Pannonius Múzeum csapata végez feltárást.

A héten egy szennyvízelvezető csatorna árkában folytattak ásatást, itt egy késő középkori épület részlete került elő.

Az építmény egy tűzvészben pusztulhatott el valamikor a török hódoltság korában (1543–1686).

Fotó: Janus Pannonius Múzeum

A szokásos edénytöredékek és állatcsontok mellett november 6-án az épület kőfala mellett két darab, teljesen ép állapotú rézedényt azonosítottak. Az egyik egy kiöntőcsöves kanna, a másik egy talpas tál. Az előkerült kannatípusból mindössze két darabot őriz a Janus Pannonius Múzeum Baranya megye területéről. A tál kerámiából készült változata gyakori, de fémből készült darab még nem ismert a megyéből. Összességében tehát két ritka és jelentős tárgyat találtak.

A Rózsakert régészeti értékeiről 2010-ig nem tudtak semmit, ekkor fedezték fel a késő római ókeresztény temető egyik legjelentősebb épületét, egy cella trichorát és a temetőhöz tartozó hat téglasírt. Az épület érdekessége az volt, hogy területén egy késő középkori épületet emeltek, amely szintén tűzvész áldozata lett.

Az eddigi kutatások alapján legalább két középkori épület feküdhet a 19. században kertté alakított területen, amelyeket a török hódoltság idejében is, egészen a tűzvészig használtak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik