Tudomány

Százéves italokat hoztak fel a tenger mélyéről

Leleteket hoztak fel az 1917 májusában elsüllyedt svéd gőzhajó, az SS Kyros roncsából – írja a 444. A hajó a semleges svéd vizeken tartott Franciaországból a mai Szentpétervár felé, fedélzetén 50 láda konyakkal és 15 láda likőrrel. Az italokat II. Miklós orosz cárnak szánták.

A Balti-tengeren fekvő Åland-szigetektől nem messze egy német tengeralattjáró állította meg az SS Kyrost. A kapitány úgy döntött, hogy elsüllyesztik a gőzöst, hiszen az csempészárut, alkoholt szállított. A legénységet biztonságban Svédországba küldték, a konyak és a likőr viszont a tengerfenék mélyére került.

A hajó roncsát már 1999-ben megtalálták, a gőzös rossz állapota miatt azonban veszélyes lett volna megközelíteni a maradványokat. Idén októberben aztán a svéd Ocean X Team és az izlandi iXplorer csapata felhozta az értékes üvegek egy részét. Ehhez a Deepsea Worker hajót hívták segítségül, melyhez speciális merülő robotok tartoznak.

A szakértők 600 üveg, ma már nem gyártott De Haartman & Co. konyakot és 300 üveg Benedictine likőrt mentettek ki.

Utóbbi vállalat napjainkban a Bacardihoz tartozik. Néhány üveget Svédországba és Oroszországba küldtek elemzésre, értékük egyelőre nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik