Tudomány

Hatalmas tengeri szörny maradványaira bukkantak

150 millió éves tengeri ragadozó kövületére bukkantak Lengyelországban – írja az MTI. Ez az első uszonyos őshüllő-fosszília, amelyet az ország területén fedeztek fel.

Daniel Tyborowski és Blazej Blazejowski, a Lengyel Tudományos Akadémia paleontológusai friss tanulmányukban mutatták be a leletet, amely az északkelet-lengyelországi Krzyżanowice falu közelében, egy kukoricaföldön került elő.

A maradvány nagyjából 10 méter hosszú, a korát mintegy 143-165 millió évre becsülik.

A plioszauruszok koruk csúcsragadozói voltak, egyes fajok kétszer olyan nagyra nőttek, mint a mai kardszárnyú delfinek, tömegük pedig a 20 tonnát is megközelíthette. Hosszú, keskeny törzsükhöz uszonyok tartoztak, pofájuk a krokodiléra emlékeztetett.

Kép: Piotr Szczepaniak

A plioszauruszok gyakorlatilag minden állatot elfogyasztottak, amelyet a tengerben találtak, de még szárazföldi élőlényeket is, ha azok a lagúnák vízébe tévedtek. Méretük alapján akár a Tyrannosaurus rexet is elragadhatták volna.

Korábbi tanulmányok szerint a plioszaurusz állkapcsa akár két és fél méter hosszú is lehetett, és harapása négy és félszer erősebb volt a T. rexénél.

Kiemelt kép: Piotr Szczepaniak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik