Holnap már 24 fok lesz

Újabb szélsőségre vált az időjárás.
Kapcsolódó cikkek

Október végén az időjárás megjáratott velünk hegyet és völgyet, ezt akár szó szerint is érthetjük. Két héttel ezelőtt sorra dőltek a melegrekordok, ősz derekán a legmelegebb órákban 28 fokos nyári hőmérsékleteket mérhettünk. A múlt hét aztán egyik pillanatról a másikra telet varázsolt hazánk tájaira, a hegyekben havazott, éjjelente sok helyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és napközben sem haladta meg az 5-10 Celsius-fokot.

Északról délre, délről északra

Hogy átvitt értelemben mi köze ennek hegyhez és völgyhöz? A hirtelen éles váltások és extrém időjárási jelenségek hátterében az észak-déli irányú úgynevezett meridionális áramlás áll, amelyet egy kontinensüket széltében lefedő nagy hullámként képzeljünk el. A „völgyben” északról hideg áramlik délnek, míg a csúcs egyenlítői meleget szállít északnak – itt írtunk a jelenségről bővebben.

Ahogy a hullám áttevődik hazánk felett, úgy kapunk extrém hideget és meleget a nyakunkba. A klímaváltozással a meridionális áramlási rendszer egyre gyakrabban alakul ki, hiszen mind nagyobb energiának kell kiegyenlítődnie a fagyos északi és a forró téli térség között – jegyzi meg Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Rémisztő üzenetet küldött az időjárás
Szakértő segítségével elemezve az elmúlt évet kiderül: az éghajlatváltozás kezdi kimutatni foga fehérjét.

Ami a folytatást illeti, uralkodó marad a meridionális áramlás, ám az eddigiekhez képest lesz egy kis csavar: megérkezik végre a hónapok óta várva várt, jelentős mennyiségű csapadék. A következő tíz napban semmi nem lesz „normális”.

Meleg és rengeteg eső

Nagyon változékony lesz az időjárás, az áztató nagy esőkből a következő bő egy hét alatt lehullik a novemberi 50-60 mm-es havi átlag

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

A hőmérséklet jócskán megemelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben 20 fok körüli értékeket mérhetünk. Az északi megyékben hűvösebb lesz, délen viszont, amikor eláll az eső, felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap, 19-24 fokot mérhetünk majd kedden.

A jelentős fordulat annak köszönhető, hogy odébbállt az eddig időjárásunkat befolyásoló anticiklon, helyét egy mediterrán ciklonnak köszönhetően csapadékot és enyhe levegőt szállító délnyugati áramlás veszi át. Marad tehát a meridionális hullám, ám most ismét a „felszálló”, azaz az észak felé mutató ágába kerülünk.

A felhők miatt

A hét második felében kissé csökken majd a hőmérséklet, a leghidegebb időszakban országszerte 3-10, míg délutánonként 10-17 fokot mérhetünk. Ez is jóval az átlag felett van, november elején fagypont körüli minimumok és legfeljebb 12-13 fokos maximumok számítanak „normálisnak”. Sőt, a meteorológus kiemeli:

Ha nem lenne a csapadék, felhők híján a napfény akadálytalanul érné el a felszínt, ennél jóval melegebbet mérhetnénk, ismét melegrekordok kerülnének veszélybe.

Hosszabb távon, vagyis a következő 10 napban nemigen látszik változás, enyhe marad az idő sok esővel, a részletekért kattintson a Kiderül.hu legfrissebb, hétfő reggeli előrejelzésére.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba