Tudomány

Feleslegesen vágta le az ujját, miután megmarta egy kígyó

Egy, a kínai Csöcsiang tartományban élő férfi, Csang éppen fát vágott, amikor jobb mutatóujját megmarta egy kígyó – írja az IFLScience. A férfi szerint egy hegyesorrú mokaszinkígyó (Deinagkistrodon acutus) támadta meg, a marást pedig halálosnak vélte, ezért gyorsan levágta az ujját, mielőtt a méreg szétterjedt volna a testében. Az állatra sok régióban ötlépéses kígyóként hivatkoznak, mert úgy vélik, hogy a marás után az áldozat öt lépést tud megtenni, mielőtt holtan esne össze.

Fotó: iStock

Csang 80 kilométert utazott a legközelebbi kórházba, ujját pedig egy hegyoldalban hagyta. Miután a 60 éves férfi elmesélte orvosának, Jüan Csengdának a történteket, a szakértő rossz hírrel szolgált:

teljesen felesleges volt levágnia az ujját, hiszen a hegyesorrú mokaszinkígyó harapás nem olyan mérgező.

Bár a  Deinagkistrodon nem képviselőinek marása valóban komoly tüneteket okozhat, a faj rossz hírneve túlzó. Amennyiben a támadást követő hat órán belül beadják az ellenszert, a páciensek túlélik a találkozást. Jüan szerint az áldozatok gyakran csonkítják meg magukat, hogy ezzel mentsék az életüket, holott ez szükségtelen. Az orvos hozzátette, ha a férfi magával hozta volna levágott ujját, még megmenthették volna azt.

A szakértők szerint a hegyesorrú mokaszinkígyó marása után a seb manipulálása (például kivágása) csak még komolyabb problémát okozhat. Ehelyett minél előbb orvoshoz kell fordulni, hogy a beteg megkapja a szükséges gyógyszert.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik