Tudomány

Horror a laborban: veszélyes vírust juttatott a saját szervezetébe

Egy San Diegó-i laboratórium egyik munkatársát egy, a fekete himlővel rokon kórokozó fertőzött meg, miután véletlenül megszúrta az ujját – írja a Live Science. A vaccinia vírus hatására a nő ujjbegye betagadt, illetve elfeketedett. A szakértő esete különleges, hiszen ez volt az első alkalom, amikor egy laboratóriumban kialakult fertőzést kezeltek egy új himlő elleni készítménnyel, a tecovirimattal.

A vaccinia vírus a himlővírusok közé tartozik, a kórokozó ugyanakkor nem idéz elő fekete himlőt. A vaccinia vírust használták fel arra, hogy védőoltást hozzanak létre a fekete himlővel szemben, 1980-ra ennek segítségével irtották ki a betegséget világszerte. Napjainkban a vakcinát már csak elvétve alkalmazzák, elsősorban olyanokat oltanak be, akik himlővírusokkal dolgoznak.

A most bemutatott fertőzés azt követően jelentkezett, hogy a 26 éves laboratóriumi dolgozó egy egeret akart beoltani a vírussal, de véletlenül a saját ujját szúrta meg. A nő azonnal értesítette feletteseit.

Mivel a szakértő korábban visszautasította a kellemetlen mellékhatásokkal járó védőoltást, szervezete nem tudott ellenállni a betegségnek.

Tíz nappal a baleset után a nő ujja bedagadt és kisebesedett a szúrás helyén, később pedig be is lázasodott. A 12. napon az orvosok úgy döntöttek, hogy tecovirimattal kezelik, mielőtt állapota súlyosbodna. Két nappal később már tapasztalható volt a javulás, igaz, három hónapnak kellett eltelnie, mire minden elhalt szövet eltűnt az ujjáról.

Fotó: Whitehouse ER, et al. MMWR 2019/CDC

Az esetet leíró tanulmány szerint a terápia sikeres volt, ebből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Elképzelhető, hogy tecovirimat más vaccinia vírusos megbetegedések esetén nem lenne ilyen hatásos.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik