Tudomány

Tengeri óriások szájában élő rákfajra bukkantak

Egy japán kutatócsoport egy, a cetcápák szájában élő rákfajt fedezett fel – írja az MTI. A Podocerus jinbe a felemáslábú rákok rendjébe tartozó Gammaridea alrend tagja. Ezek a 3-5 centiméteresre megnövő rákfélék arról ismertek, hogy a legkülönfélébb környezetekben képesek élni, a magashegységektől kezdve egészen a tengerek mélyéig. Az új faj tudományos megnevezése a cetcápák japán nevére, a jinbe zamére utal.

Tomikava Kót, a Hirosimai Egyetem munkatársát meglepte, hogy egy cetcápa szájában bukkantak rá az új állatra. A Podocerus jinbe teste barna színű, nagyjából 5 milliméter hosszú, és a lábain található szőrök segíthetik a táplálékául szolgáló szerves anyagok begyűjtését.

Fotó: iStock

Tomikava szerint több oka is van annak, hogy a rákok ilyen szokatlan élőhelyet választottak maguknak.

Egy cetcápa szája valószínűleg kedvező élőhely számukra a légzésükhöz szükséges friss tengervíz, valamint a táplálék rendszeres beáramlása miatt. Nem utolsó sorban pedig védelmet jelent a ragadozókkal szemben”

– mondta a kutató.

Tomikaváék akkor fedezték fel az eddig ismeretlen fajt, amikor egy Okinava prefektúrabeli akvárium a segítségüket kérte annak kiderítésére, hogy milyen teremtmények élhetnek a cetcápájukban. A szakértő szerint nagyjából ezer apró rákocskát találtak az állat szájában.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik