Tudomány

Három budapestnyi jéghegy indult mozgásba

Elindult az a hatalmas jégdarab, amely a közelmúltban szakadt le az Antarktiszról – számol be az MTI. Az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb műholdfelvételei alapján a jéghegy 90 fokkal elfordult.

Most egy kis sziget felé sodródik”

– mondta Daniela Jansen, az Alfred Wegener Intézet munkatársa. A szakértő hozzátette: nem kizárt, hogy sodródást végül a tengeri jég állítja meg.

A 315 milliárd tonnás, 1636 négyzetkilométeres (mintegy három budapestnyi) jégdarab az Amery-selfjégről vált le. Az Egyesült Államok országos jégközpontja (National Ice Center) a D28 jelet adta a leszakadt jégtömbnek, a kutatók viszont gyakran Zápfoghegynek nevezik. Ennek oka, hogy annak a területnek a közelében tört le, amelyet Mozgó Fognak is neveznek, mivel a műholdfelvételeken kiesni készülő tejfogra emlékeztet a formája.

Fotó: iStock

A felvételek alapján a jéghegy frontálisan ütközik majd az Amery egy másik területével.

A szakemberek szerint valószínűleg évekbe telhet, mire a D28 teljesen feldarabolódik, illetve leolvad.

Az Amery az Antarktisz harmadik legnagyobb selfjege, az efféle jégtömegek a partról a tengerbe nyúlnak be. Több mint ötven éve nem szakadt le ekkora darab az Ameryről, utoljára az 1960-as évek elején született nagyobb jéghegye, az 9 ezer négyzetkilométeres volt.

A jéghegyek leszakadása természetes folyamat, a szakértők szerint ugyanakkor bizonyos helyeken a klímaváltozás felgyorsíthatja a jelenséget. Műholdas adatok alapján az Amery-selfjég nagyjából egyensúlyban van a környezetével az erős nyári felmelegedés ellenére is.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik