Tudomány

A templomosok titkos járataira bukkantak

A templomosok minden idők egyik legfontosabb keresztény katonai szervezetét alkották. A rend hamar óriási befolyásra tett szert, majd a pápával és a francia királlyal való politikai és gazdasági ellentéteik miatt összehangolt támadás érte a lovagokat. A templomosok felemelkedéséről és bukásáról az idők során rengeteg legenda született.

Albert Lin a National Geographic dokumentumsorozatának új részében az izraeli Akkóba utazott, ahol az egyik legfontosabb templomos helyszínt vizsgálta – írja az IFLScience. A rend a Szentföldön született meg a keresztes háborúk idején, Jeruzsálem 1187-es bukása után pedig Akkóba helyezték át központjukat.

Fotó: iStock

Lin és csapata a kutatásban nemcsak a látható részleteket vizsgálta, hanem a lézer alapú távérzékelés (LIDAR) segítségével a rejtett, felszín alatti struktúrákat is elemezte. A feltárás során a város mélyén több alagutat és egy őrházat is kimutattak.

A lovagok ezen a hálózaton szállíthatták a kikötőbe érkező kincseket a rend tornyába, melyből mára alig maradt valami.

A szervezet 1291-ben hagyta el Akkót, ekkor Ciprusra költöztek át. Rövid időn belül viszont a keresztesek teljesen elvesztették a Szentföldet, és a rend is hanyatlani kezdett.

Miután IV. Szép Fülöp került Franciaország trónjára, úgy döntött, hogy nem fizeti vissza a templomosoknak a jelentős uralkodói kölcsönöket. Végül V. Kelemen pápa támogatásával összehangolt támadást indítottak a rend ellen, ennek hatására a szervezet gyakorlatilag széthullott.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó