Tudomány

Szenzációs felfedezés született a londoni Towerben

Egy 40 év körüli nő és egy nagyjából 7 éves lány csontvázára bukkantak a londoni Towerben – számol be a Live Science. A szakértők épp a komplexumhoz tartozó Leláncolt Szent Péter kápolna területén folytattak ásatást, amikor a kápolna bejáratától nem messze megtalálták a maradványokat. A kutatók úgy vélik, hogy a leletek a 15-16. századból származnak.

A szakértők az 1970-es évek óta nem találtak újabb csontvázakat a Tower területén, és ezek az első maradványok, amelyeket egy oszteorégész, a Tower kurátora elemzett.

Éppen ezért az új felfedezés szenzációsnak számít.

Alfred Hawkins, az építményt kezelő Historic Royal Palaces nonprofit szervezet munkatársa szerint a Towerben nemcsak nemesek és árulók éltek, hanem az alsóbb rétegek képviselői is.

Fotó: iStock

A Tower közel ezeréves története során többek közt uralkodói palotaként, főrendű foglyoknak szánt börtönként, temetőként és erődként is funkcionált. Az új felfedezés azt sugallja, hogy az építményben az itt élő és dolgozó közrendűek is temetkeztek.

A csontokon végzett elemzés alapján a most azonosított nő és lány alacsony státuszú volt, a nő krónikus hátfájásban szenvedhetett. A kutatók szerint mindketten betegségben haltak meg. Úgy tűnik, a nő és a lány sem fogoly, sem előkelő nem volt.

A régészek korábban már több nemes és uralkodói rokon maradványát is megtalálták a Towerben, ők egyaránt lehettek itt raboskódó, illetve itt élő személyek. Az új felfedezés tovább árnyalja az épület történetéről kialakított képet.

Kiemelt fotó iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik