Tudomány

Elveszett aranyváros nyomára bukkanhattak

Az egykori konkvisztádorok és kalandorok elbeszélései szerint a mai kolumbiai hegyvidék területén létezett egy mesés, igen gazdag királyság. Szakértők egy csoportja most egy ősi településre bukkant Kolumbiában, ami segíthet megérteni El Dorado, az aranyváros rejtélyét – írja az IFLScience.

A kutatók ma úgy vélik, hogy El Dorado valójában nem létezett, maga a kifejezés (az arany, az aranyozott) ehelyett egy törzsi vezetőre utalhat, aki egy szertartás során aranyporral bekenve merült alá egy tóban. A történet végül átalakult, és megszületett a mítikus városállam, ahol a házakat és utcákat is arannyal borították.

Fotó: iStock

A szakértők a város lehetséges nyomait hagyományosan az észak-kolumbiai Nevada de Santa Marta területén keresték. Az 1970-es években itt találták meg La Ciudad Perdidát (az elveszett várost), ahol rengeteg régészeti feltárás folyt. Aranyra ugyanakkor nemigen bukkantak, ezért sokan elvetették, hogy ez lehetett El Dorado.

Egy új, a National Geographic által támogatott kutatásban Albert Lin és Santiago Giraldo LIDAR-ral (lézer alapú távérzékeléssel) vizsgálták La Ciudad Perdida környékét. Az elemzéssel a szakértők az erdőn átlátva hozhattak létre háromdimenziós képeket.

A csapat nagyjából 1220 méteres magasságban, a hegyoldalon egy mesterséges, lapos területet azonosítottak. A helyszínen aztán a régészek agyagtöredékeket és kődarabokat találtak, ami arra utalhat, hogy a környéken egy település állhatott.

Aranyat az új lelőhelyen sem fedeztek fel, de további hat elveszett települést is kimutattak.

Úgy tűnik, a régióban valóban működött egy jelentősebb civilizáció.

A térséget egykor uraló tairona kultúráról a spanyol hódítók úgy vélték, hogy rendkívül gazdag, hiszen rengeteg aranytárgyuk volt. Valójában azonban csak az aranyozást fejlesztették olyan szintre, hogy a vékony nemesfém-réteggel bevont tárgyaik színaranynak tűntek. A kutatók szerint ez is hozzájárulhatott az aranyváros legendájának kialakulásához.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik