Tudomány

Dagad a botrány: saját egyetemétől lopott műkincseket a kutató

Egy új vizsgálat szerint illegálisan beszerzett Biblia-töredékek találhatóak az amerikai művészeti és kézműves vállalat, a Hobby Lobby által alapított múzeumban – írja a The New York Times. A gyűjteményt a cég tulaja, a Green család hozta létre 2017-ben.

A nemzetközi nyomozás szerint a töredékeket az Oxfordi Egyetem egyik kimagasló kutatója csempészte ki, majd értékesítte.

Az érintett darabok az Oxyrhynchus Papyriből származnak, az értékes papiruszgyűjtemény az időszámítás előtti 3. és az időszámítás szerinti 7. század között alakult ki. A több mint félmillió töredékből álló irategyüttest a 19. században azonosították Egyiptomban, jelenleg pedig az Oxfordi Egyetemen őrzik.

Fotó: iStock

A Hobby Lobby washingtoni Biblia Múzeumában 13 töredéket találtak. Az ügyben júniusban indult vizsgálat, miután előkerült egy, a Green család és Dirk Obbink, az Oxfordi Egyetem munkatársa közti 2013-as szerződés. Az irat alapján az Oxyrhynchus Papyri Projekt egykori vezetője hat tárgyat értékesített.

A vád szerint a szakértő 2010-2013 között 11 darabot illegálisan adott el a múzeumnak, további kettőt pedig egy izraeli régiségkereskedőtől szereztek be. Obbink egyelőre nem reagált a nyomozás eredményére, tavaly viszont egy interjúban már tagadta, hogy Márk evangéliumának első részét adta el a Green családnak. Az érintett töredék a 2-3. században készült. A 2013-as szerződés előkerülése óta az egyetem lépéseket tett, hogy Obbink ne férhessen hozzá az értékes kollekcióhoz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik