Tudomány

Példátlan ókori sírra bukkantak a szomszédban

Egyedülálló, 3. századi, római kori kocsisírra bukkantak a kelet-horvátország Ójánkovácnál (Stari Jankovci) – írja az MTI. A felszín felett egy méter magasan fennmaradt sírdomb alatt egy 40 méter átmérőjű kamrát azonosítottak, a kétkerekű kocsit és a két igásló csontvázát tartalmazó nyughely Horvátországban egyedülálló.

Boris Kratofil, a Vinkovcei (Vinkovci) Múzeum kurátora szerint az ilyen temetkezési rituálé kivételes volt a római kori Pannon-síkságon.

Ez a szokás nagyon gazdag családokhoz volt köthető, olyanokhoz, amelyek kimagasló szerepet töltöttek be az adminisztratív, társadalmi és gazdasági életben, Pannoniában”

– hangsúlyozta. A szakértő hozzátette, a sírdomb a Római Birodalom egyik legfontosabb útvonala mellett fekszik, az arisztokrata család a különleges nyughellyel talán saját kiemelkedő státuszára és gazdagságára akarta felhívni az arra utazók figyelmét.

Fotó: iStock

A kétkerekű kocsi fából készült, vas és bronz alkatrészekkel, a közelben pedig két kisebb sírkamrát is feltártak, amelyben egy férfit és egy nőt temettek el. Nagy valószínűséggel nekik emelték a sírdombot. Mindkét nyughelyet korábban kifosztották, így más leletet nem találtak a kutatók.

Marko Dizdar, a Zágrábi Régészeti Intézet igazgatója kiemelte: szenzációs felfedezésről van szó.

A szakértő szerint hosszú folyamat áll a kutatók előtt, ugyanis most kezdődik meg a leletek konzerválása és restaurálása, illetve a feltárás teljes elemzése.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik