Tudomány

Már az űrben is növesztenek húst

Az izraeli Aleph Farms elsőként állított elő húst a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – számol be a CNN. Az élelmiszeripari cég hosszú távú célja az, hogy állatok levágása nélkül, a környezetet kímélve hozzanak létre hústermékeket.

Az eljárás lényege, hogy a szarvasmarháktól vett sejteket egyedi, az élőlények szervezetét szimuláló környezetbe helyezik, majd tápanyagok segítségével előidézik a szövetnövekedést.

A szervezet egy orosz bionyomtató vállalat, a 3D Bioprinting Solutions támogatásával dolgozott a projekten. A módszerrel a földön már korábban is növesztettek húst, ezúttal viszont mikrogravitációs környezetben is sikerült elérni az izomszövet kialakulását.

Kép: iStock

Az Aleph Farms úgy véli, a technikának köszönhetően a hosszabb missziók során is biztosíthatnának húst az űrhajósoknak. A cég termékei egyelőre kereskedelmi forgalomban nem érhetőek el, de a vállalatnál bíznak benne, hogy ez rövidesen változni fog.

Napjainkban a húsipart egyre több kritika éri, amiért nem megfelelő körülmények között tartják az állatokat. További problémát jelent, hogy az állomány fenntartása rengeteg földet és vizet igényel, az élőlények ráadásul az üvegházhatású gázok kibocsátásához is nagyban hozzájárulnak. Mivel a hús iránti igény egyre nő, a helyzet tovább súlyosbodhat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik