Tudomány

Ezért nő egyre azoknak a száma, akik rosszul látnak

A szemészeti ellátáshoz való korlátozott hozzáférés – különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban -, a népességöregedés és a változó életmód a fő oka annak, hogy globálisan egyre nő a látásromlással élők száma – derült ki a témában született első tanulmányból, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) készített.

A jelentés szerint világszerte legkevesebb 2,2 milliárd ember szenved látásromlástól vagy vakságtól, és közülük legalább egymilliárdan olyan látásromlással küzdenek, amely megelőzhető lett volna, vagy kezelésre vár – írja az MTI.

Az egymilliárdba olyan mérsékelt vagy súlyos esetek is beletartoznak, amelyeket nem kezelt látászavarok, szürke hályog (katarakta), zöld hályog (glaukóma) és öregszeműség (presbyopia) váltott ki.

A jelentés szerint a látásromlással élők többsége 50 éven felüli.

A látásromlással élők számának globális növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az emberek egyre több időt töltenek zárt térben és végeznek olyan, közelre látást igénylő tevékenységeket, amelyek miatt rövidlátókká (miópia) válnak. A jelentés szerint több szabadtéri programmal csökkenthető a kockázat.

Fotó: iStock

A látásromlás továbbá egyre több diabéteszes, elsősorban 2-es típusú cukorbetegséggel élő embert érint: csaknem mindegyiküknél kialakul a diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) egy formája az életük során. Rendszeres szemvizsgálattal és megfelelő életmóddal azonban megelőzhető a betegség.

A jelentés szerint az emberek látásának megóvása érdekében a szemészeti ellátásokat jobban kellene integrálni az országos egészségügyi szolgáltatásokba, a megelőzés, a korai felismerés, a megfelelő kezelés és rehabilitáció érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik