Tudomány

Először figyelték meg, ahogy disznók eszközöket használnak

Noha a disznókra sokan tekintenek primitív, visszataszító állatokként, valójában rendkívül intelligens élőlények. Ezt igazolja egy új tanulmány is, melyben a szakértők elsőként dokumentáltak eszközhasználatot disznóknál – számol be az IFLScience.

A kutatók a cebu szigeti disznónál figyelték meg a kivételes viselkedést.

A súlyosan veszélyeztetett faj a Fülöp-szigetek két szigetén őshonos, de a világ több állatkertjében is tartanak példányok. A szakértők a közelmúltban egy franciaországi állatkertben fedezték fel, hogy az állatok botok segítségével ásnak, illetve építenek odúkat.

Meredith Root-Bernstein, a Francia Mezőgazdasági Kutatóközpont munkatársa szerint a Priscilla nevű nőstény egy gallyal ásott, és leveleket is arrébb helyezettel a bottal. Sőt egy alkalommal egy kéreggel rendezgette a talajt. Később más példányoknál is megfigyeltek hasonló viselkedést.

Az eszközhasználat számos állatfajnál megfigyelhető. A viselkedéshez sokan az intelligenciát társítják, noha olyan, alapvetően nem intelligens élőlények is használnak eszközöket, mint a hangyák. Éppen ezért sok szakértő úgy gondolja, hogy az eszközhasználat alapvetően az alkalmazkodóképesség és a rugalmasság jele.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik