Tudomány

Titokzatos tűzgömbök hullottak Chilére

Titokzatos tűzgömbök hullottak le Chile déli részén szeptember végén – írja az IFLScience. A szakértők egyelőre nem tudják, hogy az objektumok honnan származhatnak, de egy dolog biztos: nem meteoritokról van szó. A tűzgömböket szeptember 25-én figyelték meg a Chiloé-sziget felett, majd a környéken összesen hét helyen alakult ki tűz a becsapódások miatt. A lángokat önkéntes tűzoltók fékezték meg.

Kép: iStock

A szemtanúk szerint a tűzgömbök rendkívül gyorsak voltak, és vöröses fénnyel égtek. Jose Maza chilei csillagász szerint az objektumok meteoritok vagy űreszközről levált törmelékek lehetnek. A Chilei Földtani és Bányászati Hivatal elemzése ugyanakkor előbbit kizárta, mivel nem bukkantak erre utaló maradványokra. A szervezet szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy meghatározzák az objektumok pontos eredetét.

Egyelőre a legvalószínűbb magyarázat az, hogy űrtörmelék hullott a szigetre.

Ritka jelenségről van szó, hiszen a rakétákról és műholdakról leváló darabkák rendszerint elégnek az atmoszférában, vagy az óceánba zuhannak.

A szakértők nem tudnak olyan esetről, amikor az űrtörmelékek halált vagy súlyos sérülést okoztak volna. Eddig két alkalommal, 1969-ben és 1997-ben sérültek meg emberek űrtörmelék miatt: előbb öt japán matrózt találtak el egy szovjet űreszköz darabjai, majd egy amerikai nő szenvedett enyhe égési sérülést egy amerikai rakéta maradványától.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik