Tudomány

Még megérinteni sem szabad ezt a mérgező gombát

Először bukkantak egy Ázsiában honos, erős mérgű gombára a Nagy-Korallzátony közeli esőerdőben Ausztráliában – közölték a gombát azonosító tudósok csütörtökön. A Podostroma cornu-damae rendszertani nevű gomba mérge a bőrön keresztül is felszívódik. Queensland államban, Cairns közelében találtak rá – írja az MTI.

„Ha valaki meglátja, nem szabad megérintenie, megenni pedig tilos. Az általunk ismert nagyjából száz mérgesgombafaj közül ez az egyetlen, amelynek toxinjai a bőrön át is hatnak” – mondta Matt Barrett mikológus, a James Cook Egyetem ausztrál trópusi herbáriumának szakértője.

Aki megeszi, az fájdalmas tünetek egész sorára: néhány órán vagy napon belül gyomorfájásra, hányásra, hasmenésre, lázra, bénulásra számíthat, keze és lába hámlani kezdhet, sőt az agy zsugorodásától is tartani lehet – tette hozzá. A gombát egy helyi természetfotós felvételén azonosította a tudós.

Így fest a gomba. Fotó: Wikimedia Commons / Kouchan

Azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a gomba természetes úton termett Cairnsben. Indonéziában és Pápua Új-Guineában, Kínában, Thaiföldön is feltűnt már. Arra gyanakszanak, hogy a spórákat évezredekkel ezelőtt szórta szét a szél.

„Ausztrália trópusi vidékén nem járnak csapatostul a gombagyűjtők, tehát eddig egyszerűen senki nem vette észre” – mondta el a BBC-nek.

Hozzátette, hogy a Podostroma cornu-damae egyike volt annak a húsznál is több, korábban nem látott gombafajnak, amelyet az elmúlt hat hónapban azonosítottak Ausztráliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik