Tudomány

Teljesen félreismerhettük a fekete lyukakat

A fizikusok többsége napjainkban úgy véli, hogy a fekete lyukak úgynevezett szingularitások, közepükön egy végtelenül parányi és nagy tömegű pont található. Egy új tanulmány ugyanakkor szembemegy a hagyományos modellel – írja a Live Science. A szerzők úgy gondolják, hogy bizonyos fekete lyukak valójában nem is fekete lyukak, hanem olyan furcsa objektumok, melyekben sötét energia található.

A sötét energia az a feltételezett energiaforma, amely az egész univerzumban fellelhető.

Kevin Croker és Joel Weiner, a Mānoai Hawaii Egyetem munkatársai Friedmann-egyenleteket vizsgáltak, ezek Albert Einstein általános relativitáselméletének leegyszerűsített formái. A megfigyelések alapján az univerzum mérete nem állandó, folyamatosan tágul, ezt a tágulást pedig gyakran az egyenletek segítségével elemzik.

Kép: iStock

A kutatók arra jutottak, hogy a formulák megfelelő leírásához az kell, hogy a világegyetem ultrasűrű és elzárt régióit (például a fekete lyukakat) matematikai szempontból ugyanúgy kezeljék, mint az egyéb részeket. A szakértők úgy vélik, hogy ha a sötét energia az alternatív fekete lyukakban van, az magyarázatot adhat eredményeikre.

A feltételezett objektumokat a sötét energia általános objektumainak (GEODE-knek) nevezik. Ezek létezését valójában már az 1960-as években is felvetették, matematikailag viszont egészen mostanáig nem tudták alátámasztani jelenlétüket. Fontos azonban kiemelni, hogy az új bizonyításnak is akadnak majd kritikusai.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik