Tudomány

Az embertől távol is mindent szemét borít

Az Atlanti-óceán déli részén fekszik egy sziget, amely rendkívül távol helyezkedik el a szárazföldektől. Az embertől való távolság azonban nem jelenti azt, hogy a terület védve lenne a környezetszennyezéstől. Egy új tanulmány szerint a szigetnél rengeteg műanyagpalack sodródik partra, a hulladékok jelentős része pedig Ázsiából, többnyire Kínából származik – számol be a BBC.

Mivel a palackok többsége a közelmúltban készült, gyanítható, hogy hajókról dobták őket a vízbe.

A becslések alapján évente nagyjából 12,7 millió tonna műanyag kerül a szárazföldekről az óceánokba, azt azonban nem tudni, hogy mennyi hulladékot helyeznek el eleve a vizekben.

Fotó: iStock

Egy kanadai-dél-afrikai csapat a Megközelíthetetlen-szigetként ismert területet vizsgálta, és megdöbbenve tapasztalták, mennyi palack halmozódott fel a környéken. A világörökségi helyszínnek számító szigeten 2009-ben és 2018-ban tartottak felmérést, az adatok alapján az 1980-as évek óta jelentősen nőtt a PET-palackok aránya a területen. A legidősebb hulladék 1971-ből származik, a palackok többsége viszont az elmúlt két évben készült.

Mivel az óceáni áramlatok ennyire új hulladékokat nem tudtak volna ilyen gyorsan elszállítani, feltételezhető, hogy a közelben elhaladó hajókról dobták őket a vízbe. A régióban közlekedő halászhajók többsége japán, a szemét tehát kereskedelmi hajókról származhat. Úgy tűnik, az érintettek nem tartják be azt a nemzetközi megállapodást, mely szerint tilos hulladékot dobni az óceánba.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik