Tudomány

Műanyagrészecskék szállingóznak Krakkóban

A Jagelló Egyetem munkatársai mikroműanyagok jelenlétét mutatták ki Krakkó levegőjében – írja az MTI. A szakemberek az egyetem épületének tetején megtapadt légszennyező anyagokból vettek mintákat a téli hónapokban.

A kutatókat megdöbbentette, hogy milyen nagy mennyiségű mikroműanyagot találtak a szennyező anyagok között. A mintában a mikroszálak és a nagyobb, összeállt darabok domináltak.

A műanyag termékek jelenleg több ezer különböző típusú szintetikus polimerből készülnek”

– mondta Kinga Jarosz, az egyetem szakértője, hozzátéve, hogy a begyűjtött minták pontos összetételének meghatározásán még mindig dolgoznak.

A kutatók már többek közt az ivóvízben, a jégben és a levegőben is felfedezték a mikroműanyagokat, azzal kapcsolatban viszont továbbra is bizonytalanok, hogy az apró részecskéknek a belélegzése vagy lenyelése milyen hatással van a szervezetre.

Nem védhetjük meg magunkat az ivóvízben lévő műanyagtól
Egy új tanulmány szerint a jelenlegi szűrőeljárások nem elég hatékonyak.

A mikroműanyagok olyan műanyagtörmelékek, melyeknek átmérője legfeljebb 5 milliméter. A WHO idén nyáron közzétett egy jelentést, melyben azt írták, csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő darabkák. A tanulmányban ugyanakkor azt is kiemelték, hogy rendkívül kevés adat áll rendelkezésre a mikroműanyagokkal kapcsolatban, éppen ezért sok még a megválaszolatlan kérdés.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik