Tudomány

Meglepő, mik lehetnek a Mars első telepesei

Egy friss tanulmány szerint mikroorganizmusokat érdemes küldeni a Marsra, mielőtt emberi telepesek is érkeznének – írja a Futurism. Az elképzelés ellentmond a NASA egyik fő elvének, mely szerint az idegen égitesteket szigorúan tilos földi létformákkal beszennyezni, ez ugyanis befolyásolhatja az adott objektum környezetét.

Jose Lopez, a Nova Délkeleti Egyetem szakértője és munkatársai úgy vélik, ahhoz, hogy állandó emberi jelenlétet biztosítsunk a Marson, először hasznos mikrobákat kell juttatnunk az égitestre.

Az élet, ahogyan mi ismerjük, nem létezhet jótékony hatású mikroorganizmusok nélkül

– mondta Lopez.

Kép: iStock

Mai tudásunk szerint a Mars teljesen steril, a kutatók viszont úgy vélik, hogy a megfelelő mikrobák segítségével beindíthatnánk a helyi bomlást, emésztést, és akár a klímát is kedvezően formálhatnánk. Lopezék szerint egy idegen égitest meghódításához elengedhetetlen lehet a parányi létformák telepítése.

Fontos kiemelni, hogy a Marson olyan extrém körülmények uralkodnak, amelyek jelentősen megnehezítik az élet fennmaradását. Éppen ezért rendkívül szívós fajokat kell majd találniuk a szakértőknek, ha valóban mikroorganizmusokkal akarják előkészíteni az emberi megtelepedést. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy kevés olyan űrszervezet lesz, amely támogatna egy ilyen missziót.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik