Tudomány

Drámai videón a brazíliai olajszennyezés

Elképesztő mennyiségű olaj szennyezi az északkelet-brazíliai partokat – számol be az IFLScience. Az ismeretlen eredetű szennyezés komoly károkat okoz a helyi élővilágnak. A szakértők ebben a hónapban nyolc államban, összesen 105 helyszínen mutatták ki az olaj jelenlétét, az anyag eddig legalább hat teknőssel és egy madárral végzett.

A molekuláris analízis szerint az olaj nem Brazíliában készült, és egyetlen forrásból származik.

Egy szervezetek közti összefogás keretében jelenleg mintegy száz szakértő dolgozik azon, hogy alaposabban megértsék a szennyezés természetét.

Bizonyos területeken a helyzet stabilizálódni látszik, egyes régiókban viszont egyre súlyosabb a szennyezettség. A szakértők folyamatosan tisztítják az érintett térségeket, már több állatot is sikerült megmenteniük az olajtól.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Instituto Verdeluz (@institutoverdeluz) által megosztott bejegyzés, Szept 24., 2019, időpont: 3:49 (PDT időzóna szerint)

Elképzelhető, hogy az olaj egy, a brazil partok közelében elhaladó tankhajóról került a vízbe. Sergipe állam partjain több hordót is azonosítottak. A természetvédelmi szakemberek szerint Brazíliának nincs elegendő kutatóhajója és elemzője, hogy megfelelően fel tudják mérni a szennyezést.

Kiemelt fotó: Instagram/Instituto Verdeluz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik