Tudomány

Pusztító kozmikus karambol zajlik

A csillagászok három szupermasszív fekete lyukat azonosítottak három összeolvadó galaxis magjában – írja az MTI. A rendszerek ütközése elképesztő nagyságú energia felszabadulásával jár.

A szokatlan rendszert több űreszköz és távcső is megfigyelte, köztük három NASA-űrteleszkóp.

Éppen feketelyuk-párokat kerestünk, a válogatás közben azonban rábukkantunk erre a bámulatos rendszerre”

– mondta Ryan Pfeifle, a virginiai George Mason Egyetem kutatója és a csapat tagja. A szakértő hozzátette, ez a valaha talált leghatározottabb bizonyíték arra, hogy létezik ilyen szupernagy tömegű, aktívan táplálkozó fekete lyukakból álló hármas rendszer.

Kép: iStock

Az SDSS J0849+1114 jelű rendszer a Földtől egymilliárd fényévre fekszik. A felfedezéséhez földi teleszkópok és űreszközök adatait vetették össze. A vizsgálatban részt vett az új-mexikói Sloan Digital Sky Survey (SDSS) távcső, továbbá a NASA széles látószögű infravörös kutatóműholdja (Wide-field Infrared Survey Explorer, azaz WISE), a Chandra röntgencsillagászati műhold, a Large Binocular Telescope (LBT: nagy kétlencsés távcső) és a NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) műhold.

Ezeknek a főbb obszervatóriumoknak a segítségével a feketelyuk-hármasok azonosításának új módját fedeztük fel. Mindegyik távcső más módon ad információt arról, mi zajlik ezekben a rendszerekben”

– nyilatkozta Pfeifle.

A fekete lyukak kettős és hármas rendszere rendkívül ritka. De ezek a rendszerek valójában természetes következményei a galaxisok összeolvadásának, mely véleményünk szerint a galaxisok növekedésének és alakulásának módja”

– tette hozzá Shobita Satyapal, a tanulmány társszerzője.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik