Tudomány

Villámgyors szörnyek uralták a tengereket

A moszaszaurusz-félék tengeri életmódhoz alkalmazkodott őshüllők voltak, melyek akár 15 méteresre is megnőhettek. Az élőlények a kréta kor alatt (145,5-65,5 millió éve) a tengerek csúcsragadozóinak számítottak.

Amerikai kutatók egy csoportja a közelmúltban a Plotosaurus nem kövületeit viszgálta, hogy kiderítsék, miként is úsztak a moszaszauruszok – számol be a Live Science. A szakértők korábban is tudták, hogy az őshüllők lapátszerű mellső végtagjait támasztó csontstruktúra (azaz a vállöv) hatalmas volt, sok tanulmány viszont azt sugallta, hogy a ragadozók hosszú farkuk segítségével tudtak nagy távokat megtenni.

Az új kutatás alapján a plotoszauruszok vállöve kellően nagy volt ahhoz, hogy rengeteg izmot elbírjon. Az elemzésből az is kiderült, hogy a vállöv aszimmetrikus volt, ez azt jelenti, hogy az állatok mellúszásra emlékeztető mozgással haladhattak.

Kép: iStock

A szakértők úgy gondolják, hogy a moszaszauruszok hosszú távon farkukat használhatták, rövid távon viszont vállövükkel érhettek el elképesztő sebességet.

A kutatók szerint úszóstílusuk miatt a moszaszauruszok az élő és a kihalt négyvégtagú állatok között is kivételesnek számítottak.

Mike Habib, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja hozzátette, a folyadékdinamika miatt az úszó és repülő fajok között kevés olyan akad, amelyik rövid és hosszú távon is jól teljesít. A moszaszauruszok a ritka kivételek közé tartoztak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik