Tudomány

Titokzatos jeleket fogtak a Marson

A NASA Mars InSight leszállóegysége különös jeleket fogott a Marson: úgy tűnik, az égitest mágneses tere éjszakánként impulzusokat bocsát ki – írja a Gizmodo. Egyes jelek két óráig is kitartanak.

Az InSight csapata az Európai Bolygótudományi Kongresszus és az Amerikai Csillagászati Társaság ülésein számolt be a friss eredményekről. A kutatók többek közt a Mars mágneses terére és a felszín alatti folyékony vízre vonatkozó adatokat ismertették.

Kép: Pixabay

A leszállóegység 2018-ban landolt a bolygón, fedélzetén több tudományos műszer is található. A Christopher Russell, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa által vezetett csapat a magnetométer információit elemezte.

Az adatok alapján az InSight egy erős mágneses területnél érte el a felszínt, a mágneses mező pedig éjszakánként pulzál.

Egyes jelek két óráig is kitartanak, az erősebb impulzusok pedig észak felé keletkeznek. Maguk a jelek nem meglepőek, az viszont annál inkább, hogy miért csak éjfél körül lehet fogni őket. A kutatók bíznak benne, hogy a további vizsgálatokkal magyarázatot találhatnak a furcsa jelenségre.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik