Tudomány

Titokzatos gáztömeg rejtőzik Japán partjainál

Hatalmas mennyiségű ismeretlen gázt azonosítottak Okinava partjaitól nem messze – írja az IFLScience. Egy friss tanulmány szerint az anyag felszabadulása súlyos következményekkel járna.

A felhasadásnak nevezett folyamat során a metán és a szén-dioxid képes csapdába esni a tengerfenék mélyén. A gázok mikroorganizmusokból, illetve magmából szabadulhatnak fel, majd az áthatolhatatlan üledékben halmozódnak fel. Az új vizsgálat szerint a Japánnál található lerakódást metán-hidrát vagy metán tartalmú jég alkothatja.

Amennyiben valóban metán rejtőzik a mélyben, jelentős energiaforrásról lehet szó. A metán (és a szén-dioxid) ugyanakkor a legjelentősebb üvegházgázok közé tartozik, kiszabadulása így tovább fokozhatja a klímaváltozást.

Fotó: iStock

Cudzsi Takesi, a Kjúsúi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az üvegházhatású gázokról a többség az emberi tevékenységre asszociál, de a természetes forrásokról sem szabad megfeledkezni.

A mélyben lévő repedések mentén fellelhető gáz feltörése például komoly problémát jelenthet.

A kutatók akusztikus műszerek segítségével mérték fel a 3,5 kilométeres mélységben lévő anyagot. Cudzsi szerint a hasonló gáztömegek világszerte gyakoriak lehetnek a tengerfenék hasadékainál.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik