Tudomány

Készüljön: szétcincálja az idegeinket az időjárás

Oda a múlt heti szép őszi idő, vége a napfürdőzésnek, ami helyette jön, az a totális bizonytalanság. Pontosabban fogalmazva a héten több front is átvonul felettünk, sok helyen várható akár kiadós eső, általában felhős lesz az ég, de a hőmérséklet nagyjából hozza az átlagot.

Kettős frontok egymás után

A kiszámíthatatlan, „szomorú” őszi idő csak egy dolog, olyan légköri hullámvasútra ültet minket az időjárás, amit még a legacélosabb szervezet is megérez: kettős frontok fognak felettünk átvonulni élesváltásban.

Hétfő délelőtt egy melegfront vonul át hazánk felett, amelyet még ma késő délután, este egy hidegfront követ. Számottevő lehűlést azonban az sem hoz, újabb esőt viszont igen

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hidegfront lelassul felettünk, kedd délelőtt is többfelé számíthatunk belőle csapadékra, majd lassan szakadozni kezd a felhőzet. Szerda délután lép be nyugat felől az újabb melegfront, majd szorosan a nyomában érkezik hideg „párja”.

Nem lesz égszakadás, földindulás

A legtöbb előrejelzés csütörtökre kiterjedt, nagy esőket jósol, a becslések elég nagy szórással, de 5-16 mm-nyi csapadékról szólnak. A szakember szerint azonban az előrejelzések rendkívül bizonytalanok, rengeteg a változó, ami szinte óráról-órára átírja a képletet. Jelenleg annyit mondhatunk, hogy igen, csütörtökön esni fog, néhol akár 16 mm is hullhat, máshol viszont csak öt.

Szeptember lévén még ez is szokatlan, a hónap átlaga 35-50 milliméter, és lesz, ahol ennek a harmada egy nap alatt érkezik. A hét összegét tekintve pedig nyilván ennél jóval több is, de tegyük hozzá, idáig tényleg száraz volt a hónap.

Európa felett az ilyenkor megszokott zonális áramlás uralkodik, és bár nagy a változékonyság, ezen határok között belefér az átlagba: szélsőséges időjárási események jó két hétre előre nem látszanak.

A hőmérséklet is ennek megfelelően 19-24 fok között alakul, ennél melegebb szombaton lesz, amikor a héten sorrendben egy újabb melegfront képében már az ötödik front érkezik, ezt követi vasárnap az újabb hideg. Az időjárás most biztosan sokakat nagyon meg fog terhelni, ingerlékenység, fáradtság, fejfájás, szédülés jár az egymást váltó frontok nyomában.

Most pedig még azt sem lehet megmondani, mikor lesz vége, jelenleg csak a bizonytalanság biztos. És a következő néhány nap,amelyek részleteit itt olvashatja a Kiderül.hu hétfő reggeli előrejelzésében.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik