Tudomány

Hárommilliárd madár tűnt el nyom nélkül

Nagyjából hárommilliárd madár tűnt el 1970 óta Észak-Amerikából, ez a teljes állomány mintegy 30 százaléka – számol be az MTI. A szakértők szerint az olyan mindennapos madaraknak, mint a veréb vagy a feketerigó populációja is csökkent.

Ken Rosenberg, a csapat vezetője és a Cornell Egyetem munkatársa szerint a jelenség megdöbbentő. Az állomány ilyen méretű csökkenése miatt félő, hogy számos közismert faj ugyanarra a sorsra jut, mint vándorgalamb, amelynek populációja egykoron olyan népes volt, hogy kihalására az 1900-as évek elején még gondolni sem lehetett.

A folyamatot bemutató tanulmány kiemeli, hogy a térség ökoszisztémája az állatok élőhelyének elvesztése és egyéb tényezők miatt megbomlott.

A kutatók emlékeztetnek arra is, hogy a madarak a környezet egészségének jelzői, a populációcsökkenés azt sugallja, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a természetre súlyos hatást gyakorol az emberi tevékenység.

Fotó: iStock

A mintegy hárommilliárd eltűnt madár 90 százaléka 12 madárcsaládhoz tartozik, köztük van a veréb, az énekes madarak, a pintyőkék és a fecskék, amelyek fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban és az ökoszisztéma működésében, a magvak elszórásától kezdve a rovarkártevők féken tartásáig.

Különösen nagy számban tűntek el a puszták, prérik madarai, populációjuk 53 százalékkal, azaz több mint 720 millió egyeddel csökkent 1970 óta. A tengerparti madarak populációjuk egyharmadát vesztették el, a vándormadarak száma a tavaszi migráció idején pedig 14 százalékkal esett vissza.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik