Tudomány

Felfegyverezik az orosz űrhajósokat

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője szerint olyan fegyvert tesztelnek, amelyet az űrhajósok használhatnak a vadállatok ellen, ha eldugott térségben érnek földet missziójuk végén – írja az MTI. Az űrhajósok már több mint egy évtizede fegyvertelenek.

Oroszország az űrhajók indítását áthelyezi a Távol-Keletre, ezért Rogozin szerint ideje visszahozni a fegyvereket.

Lehetséges, hogy a földet érések is ebben, a településektől távoli térségben lesznek, ahol erdőségek, sztyeppék húzódnak, és az űrhajósok azt mondják, hogy jó lenne, ha lenne a tarsolyukban egy fegyver”

– mondta a szakember hozzátéve, hogy a fegyvert már tesztelik.

Úgy vélem, hogy valószínűleg másfél éven belül része lesz az űrhajósok felszerelésének”

– nyilatkozta a Roszkozmosz-vezér.

Kép: iStock

Oleg Kononyenkov orosz űrhajós, aki a közelmúltban tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról  (ISS), arról beszélt, hogy bizonyos helyzetekben az ISS-ről visszatérő személyzetnek szüksége lehet fegyverre.

A visszatérő kabin a bolygó bármely pontján földet érhet, lehetséges, hogy egy nehezen megközelíthető területen, ezért szükségünk lehet egy különleges késre, hogy menedéket építsünk. Fegyverekre is szükségünk lehet, mert ott vadállatok élnek”

– mondta a kozmonauta.

Az 1980-as években az űrhajósoknak TP-82-es pisztolyuk volt, amelynek markolatában egy hosszú kést is elhelyeztek. A fegyvert 2007-ben vették ki felszerelésükből.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik