Tudomány

Szarkatámadásban halt meg egy auszrál férfi

Egy ausztrál férfi életét vesztette, miután megpróbált kitérni egy rátámadó szarka elől – számol be az IFLScience. A 76 éves férfi vasárnap kerékpározott az új-dél-walesi Nicholson Parkban, amikor a szemtanúk szerint egy madár csapott le rá. Az áldozat letért az útról, és nekicsapódott egy kerítésnek.

Bár kórházba szállították, fejsérülése olyan súlyos volt, hogy nem tudták megmenteni az életét.

Ausztráliában a párzási időszak során a hím szarkák rendkívül agresszívek. A madarak gyakran csapnak le a fészküket megközelítő állatokra, és mivel lakott területek közelében is élnek, sokszor az emberekre is.

Fotó: iStock

Gisela Kaplan állatviselkedés-kutató szerint idén a szezon a megszokotthoz képest korábban kezdődött. A szarkák általában szeptemberben és októberben támadnak, a meleg tél miatt viszont idén már augusztusban is igen agresszíven viselkedtek. 2019-ben eddig több mint 1 750 támadást és 210 sérülést regisztráltak.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a párzási időszak alatt az emberek kerüljék a fészkek közelét, illetve járjanak csoportban, így ugyanis kisebb eséllyel támadnak rájuk a madarak. A szarkák jó memóriájuk miatt nagy eséllyel olyanokra csapnak le, akiket már korábban is megtámadtak, ezért sokan eleve fenyegetettebbek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik