Tudomány

Felfedezték a világ legnagyobb kétéltűfaját

Egy új kutatás szerint a kínai óriásszalamandrák (Andrias davidianus) három fajt alkotnak, ezek közül az egyik a világ legnagagyobb kétéltűje – számol be az IFLScience. A szakértők korábban úgy hitték, hogy az élőlények mind egyetlen fajhoz tartoznak.

A Londoni Zoológiai Társaság és a Londoni Természettudományi Múzeum csapata a közelmúltban átfogó elemzés alá vetette az állatokat, és megállapították, hogy nem egy, hanem három óriásszalamandra-faj létezik. A három populáció egymástól elkülönülve él.

Fotó: Wikimedia Commons/J. Patrick Fischer/CC BY-SA 3.0

A szakértők már az 1920-as években felvetették, hogy a kivételesen nagy kétéltűek több fajba oszthatóak be, akkor viszont a genetika még nem volt elég fejlett az elmélet igazolásához. Akkor a kutatók még abban sem voltak biztosak, hogy a japán és a kínai óriásszalamandrák mennyiben térnek el egymástól.

A szakértők most 17, a 20. század elején konzervált példánytól begyűjtött genetikai mintákat vizsgálták, ezzel igazolva az elkülöníthető fajok létezését. A csapat úgy véli, hogy a különböző vonalak 3,1-2,4 millió éve váltak el egymástól.

Az új besorolás alapján meghatározható, hogy a legnagyobb kétéltűfaj az újonnan leírt Andrias sligoi, amely akár 1,8 méter hosszúra is megnőhet.

A kutatók bíznak benne, hogy felfedezésük hozzájárulhat a súlyosan veszélyeztetett kínai szalamandrák védelméhez.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/J. Patrick Fischer/CC BY-SA 3.0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik