Tudomány

Kiderült: két férfi az 1500 éves szerelmes pár

Az olaszországi Modenában végzett ásatások során a kutatók 2009-ben bukkantak az azóta modenai szeretők vagy modenai szerelmesek néven elhíresült párra egy, a IV-VI. század környékén létesített temető feltárása közben.

A két embert közös sírba, egymás mellé temették úgy, hogy fogják egymás kezét.

Két felnőtt férfi

A csontok annyira rossz állapotban voltak, hogy a személyek nemét akkoriban nem tudták meghatározni, de ez nem is tűnt annyira fontosnak. A világ minden tájáról és szinte minden történelmi korból ismertek ugyanis olyan temetkezések, ahol bizonyítottan férfit és nőt helyeztek a sírba kéz a kézben vagy egymást ölelve.

Ezért aztán a tudósokat is meglepte, amikor 2018-banegy teljesen új módszerrel, a fogzománcban található protein vizsgálatából kiderült: két felnőtt férfiról van szó. Sehol a világon nem találkoztak még ilyennel, a felfedezés rengeteg kérdést vet fel – írja az IFLScience.

Fotó: Archeomodena

Testvérek vagy bajtársak lehettek

Ha maradunk a romantikus megközelítésnél, nyilván egy homoszexuális szerelmes párra gondolhatunk, ám ez az akkori keresztény erkölcsök szerint elítélendő volt. Nem valószínű, hogy halálukban megadták volna nekik ezt a tisztességet.

Az eredményeket most publikáló bolognai kutatók szerint a két férfi inkább közeli rokon, testvér vagy unokatestvér lehetett, esetleg csatában együtt elhunyt katonák. De az biztosnak tűnik, hogy a kéz a kézben temetéssel rendkívül szoros kapcsolatukat akarták kifejezni.

Kiemelt kép: Archeomodena

Ajánlott videó

Olvasói sztorik