Tudomány

Sokkoló képeken, hogyan fulladunk bele a műanyagba

A Reuters megdöbbentő grafikák segítségével szemlélteti, hogy mennyi műanyagpalackot használ az emberiség. Az adatok alapján világszerte percenként egymillió palackot vásárolnak, a folyamat pedig egyre nagyobb politikai és környezeti krízist okoz.

A műanyaggyártás az utóbbi 50 évben lendült fel jelentősen. Mára az egyszer használatos műanyagok nagy számban halmozódtak fel az óceánokban, a termékekről leváló apró törmelékek pedig az ivóvízben is jelen vannak.

Nem védhetjük meg magunkat az ivóvízben lévő műanyagtól
Egy új tanulmány szerint a jelenlegi szűrőeljárások nem elég hatékonyak.

Az Euromonitor International információi szerint csak tavaly 480 milliárd PET-palackot értékesítettek. A Reuters grafikái azt mutatják be, hogy ez mekkora mennyiséget is jelent.

Az elmúlt tíz évben négybillió palackot adtak el világszerte, ez elegendő lenne, hogy egy 2,4 kilométer magas halmot emeljenek belőle a New York-i Manhattan szigetére. A palackok mellett az egyéb egyszer használatos műanyagok is súlyos problémát jelentenek. 2015-ben 380 millió tonna műanyagot gyártottak, ennek nagyjából 55 százalékát kidobták, 25 százalékát elégették, és csak 20 százalékát hasznosították újra.

A szakértők szerint a helyzet orvoslásához olyan összefogásra lenne szükség, amelyben a lakosság, a politikai döntéshozók és a piaci érdekeltek is részt vesznek.

(A Reuters további grafikái ezen a linken érhetőek el.)

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik