Tudomány

Kincsekre bukkant a villanyszerelő

4500 éves cserépedényekre és egy tőr pengéjre bukkant egy villanyszerelő Észak-Izraelben – számol be az MTI. Ahmad Naszer Jaszin egy frissen megépített földúton tartott munkába múlt hét pénteken a nyugat-galileai Arrabában, amikor egy sziklamélyedésből kiálló cserépfülre lett figyelmes.

Közelebb ment, és több réginek tűnő kerámiaedényt is talált. A leleteket előbb hazavitte, majd értesítette az illetékes Izraeli Régészeti Hatóságot (IAA). Nir Disterfeld, a leletegyüttesért felelős szakértő szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett elő.

A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy bronz- vagy rézkés pengéje is előkerült, ennek anyagát majd a későbbi vizsgálatok fogják pontosan megállapítani.

Az azonban már most bizonyosnak tűnik, hogy 4500 évvel ezelőtt, a középső bronzkorban rejthették el a sziklabarlangban az edényeket és a tőrt,

amelynek feltehetően fából kialakított nyele elporladt, de az azt rögzítő vasszögek megmaradtak. A kutatók szerint a korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen.

Izraelben az utak és új épületek alapozásánál gyakran találnak régészeti maradványokat, a régióban pedig már több olyan bizonyítékot is feltártak, amelyek az emberek 4500 évvel ezelőtti megtelepedéséről árulkodnak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik