Tudomány

Hatalmas repülő bestia maradványaira bukkantak

Új pteroszaurusz-fajt azonosítottak a kutatók – számol be az IFLScience. A Cryodrakon boreas volt a világ egyik legnagyobb repülő állata,

szárnyfesztávolság a tíz métert is elérhette.

A faj mintegy 77 millió éve élt, és bár külsejében a dinoszauruszokra emlékeztetett, valójában hüllő volt. A pteroszauruszok ragadozók voltak, általában kisebb gyíkokra, emlősökre és dinoszauruszokra vadásztak.

Kép: David Maas

A most leírt fajt egy nagyjából 30 éve, a kanadai Alberta területén azonosított kövületek alapján írták le. Korábban a szakértők úgy vélték, hogy a fosszíliák egy ismert dinoszaurusztól származik, a David Hone, Queen Mary University of London munkatársa által vezetett csapat új elemzés azonban mást mutatott.

A teljes csontváz egy fiatal, öt méter szárnyfesztávolságú példányé, ugyanakkor egy nyakcsont is előkerült, ez egy tíz méter szárnyfesztávolságú egyedtől maradhatott hátra. Ezzel a Cryodrakon nem tagjai méretben megközelíthették a valaha élt legnagyobb repülő állatokat, a szintén a pteroszauruszok közé tartozó Quetzalcoatlus nem tagjait. Utóbbi csoportban a 10,5 méteres szárnyfesztávolság sem volt ritka.

Kiemelt kép: David Maas

Ajánlott videó

Olvasói sztorik