Tudomány

Megtalálták a legerősebb áramütésre képes élőlényt

Új elektromosangolna-fajokat azonosítottak a kutatók – számol be az IFLScience. Ezzel háromra nőtt az ismert fajok száma.

Az Electrophorus electricust közel 250 éve fedezte fel a nyugati világ, az állat elektromossága pedig azóta ejti ámulatba a szakértőket. Bár kinézete miatt az élőlény az elektromos angolna nevet kapta, valójában a harcsákhoz áll közelebb. Egy új tanulmány most azt is felfedte, hogy a populációt nem egy, hanem három faj alkotja, ezek közül az egyik 860 volttal képes lecsapni áldozatára. Ez az érték jóval magasabb, mint a korábban rögzített 650 voltos rekord.

Ezzel ez a faj a legerősebb élő bioelektromos generátor.

Az Amazonasban mintegy 250 elektromos halfaj él, de az angolnák azon kevés állat közé tartoznak, melyek különleges képességüket a vadászatra és védekezésre is felhasználják. Az élőlények akár 2,5 méteresre is megnőhetnek, és az Amazonas mellett Dél-Amerika kisebb folyóiban, patakjaiban és mocsaraiban is megtalálhatóak. Éppen ezért a kutatók egy ideje sejtik, hogy nem egy fajról lehet szó.

Fotó: iStock

A közelmúltban a Smithsonian Természettudományi Múzeum, a São Paulo-i Egyetem és egyéb intézmények átfogó vizsgálatba kezdtek, hogy felmérjék Dél-Amerika elektromos halait. C. David de Santana és kollégái 107 angolnát gyűjtöttek be, és bár az állatok külsejükben csak kicsit tértek el egymástól, jelentős genetikai különbségeket találtak.

A kutatók végül három fajt (E. electricus, E. voltai és E. varii) írtak le, ezek mind más régiókban élnek. A közös őstől 7 millió éve különülhetett el a vonal, majd 3,6 millió éve az E. electrus és az E. voltai is szétvált. Azt egyelőre nem tudni, hogy az E. voltai miért hoz létre ilyen erős áramütést, hiszen hasonló környezetben él, mint rokonai.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik