Tudomány

Nyom nélkül eltűnt a 99 milliós megfigyelőállomás

Elveszett víz alatti megfigyelőállomást keresnek a Balti-tenger németországi parjainál – számol be az MTI. A szakértők eddig kétszer merültek, de a csütörtöki akció sem hozott sikert.

A Kieli Egyetem búvárai csak egy kirojtosodott kábel maradványait azonosították, ez a kábel tartotta az állomást 22 méterrel a felszín alatt.

A rendőrség is nyomoz a bázis rejtélyes eltűnése miatt.

A 800 kilogrammos, két részből álló állomás augusztus 21. óta nem küld adatokat. A bázis Eckernförde-öböl bejáratánál, a tengerfenéken feküdt Kieltől mintegy 20 kilométerre északnyugatra. A szerkezet feladata az volt, hogy adatokat gyűjtsön a Balti-tengerben zajló változásokról. Védett vizekben feküdt, ahol nem járhatnak hajók, így kizárható, hogy egy háló felkapta volna. Helyzete az ellopását is valószerűtlenné teszi.

A szakértők az állomás tömege és a rögzítőkábeleinek ereje miatt azt is kizárták, hogy egy áramlat vagy egy nagyobb állat mozdította volna el a helyéről. Hermann Bange, a projekt vezetője szerint az egyetem a német haditengerészet segítségül hívását fontolgatja. Maga az állomás 300 ezer euróba (mintegy 99 millió forintba) került, az általa gyűjtött információk értéke azonban felbecsülhetetlen.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik