Tudomány

Óriási algainvázió veszélyezteti a Balatont, senki sem tudja az okát

A Balatontipp szerint nem sokon múlt, hogy extrém algainvázió tegye tönkre az idei balatoni főszezont. A víz a tó nyugati végében, Keszthely közelében kezdett el zöldülni, az elszíneződés augusztus végére Tihanyt is megközelítette.

Hasonló helyzet évtizedek óta nem alakult ki a Balatonban.

A Balatontippnek nyilatkozó Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója szerint 1980-as és 1990-es években a fitoplanktonok mennyiségét a tó legalgásabb területén, a Keszthelyi-medencében is sikerült jelentősen csökkenteni, ezzel javítva a vízminőséget. Az a-klorofill koncentrációja évtizedeken át kedvezően alakult, nem lépte túl a 40 mikrogramm per liter értéket.

Fotó: iStock

Az intézet 2019 augusztus 26-i mérései viszont meglepő eredményt hoztak: a koncentráció a 100 mikrogrammot literenkénti értéket is meghaladta. Az algainvázió nemcsak a Keszthelyi-, hanem a Szigligeti-medencét is érintette.

Vörös Lajos szerint a tó közel jár a kritikus értékhez, még szerencse, hogy az extrém algásodás csak a szezon végén jelentkezett. A szakértő úgy véli, hogy az algák aránya a Zala vizével a Balatonba kerülő nagy mennyiségű nitrogén és a foszfor miatt nőtt meg, de a Kis-Balatonban zajló folyamatok is elősegíthették a balatoni inváziót. A pontos okok egyelőre tisztázatlanok.

Ha fel akarunk készülni az ilyen helyzetek kezelésére, akkor mielőbb el kell indítani az érintettek bevonásával egy olyan közös kutatási programot, amivel kiderítjük a háttérben zajló folyamatokat”

– mondta Vörös Lajos a Balatontippnek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik