Tudomány

Minden nap százak halnak meg az alkohol miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése szerint nem csökkent az elvárásoknak megfelelően Európában az alkoholfogyasztás, noha minden ország aláírta a 2012-2020-as Európai Alkohol Akciótervet. A kontinensen továbbra is több alkoholt fogyasztanak, mint bármelyik másik földrészen.

Fotó: iStock

A 2010-2016 között begyűjtött adatok alapján az érintett időszakban évente 290 ezer európai halt meg alkoholhoz köthető okok miatt.

Ez megközelítőleg napi 800 halálesetet jelent.

A 15 év feletti uniós, illetve norvégiai és svájci lakosok hetente átlagosan több mint két üveg bornak megfelelő mennyiségű alkoholt vesznek magukhoz. Ugyanakkor a jelentősebb alkalmi ivászatok is komoly problémát jelentenek: a populáció 30,4 százaléka fogyasztott az adatfelvételt megelőző 30 napban egy alkalommal 60 grammnál több tiszta alkoholt.

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális igazgatója szerint sok európai országban visszaesett a fogyasztás, de a csökkenés megtorpanni látszik. Éppen ezért a döntéshozóknak végre kell hajtaniuk azokat a stratégiákat, amelyek bizonyítottan hatásosak.

Az információk alapján a kontinensen az alkohol felelős az összes haláleset 5,5 százalékáért, a fiatal felnőttek esetében pedig a helyzet még súlyosabb. Ebben a csoportban minden negyedik halált az ital okoz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik