Tudomány

Fél óráig szenvednek a delfinek, mire megölik őket

Megkezdődött az éves delfinvadászat Japán nyugati részén, Taidzsiban – írja az MTI. A több évtizedes múltra visszatekintő szezon során a halászok a ceteket egy öbölbe terelik, hálóval elzárják a menekülési útvonalat, majd agyonverik az állatokat. A gyakorlat az állatvédők szerint kegyetlen, az élőlények akár 30 percig is haldokolhatnak. A jelenséget Az öböl című Oscar-díjas dokumentumfilmben is ábrázolták.

A legszebb példányokat a halászok kiválasztják, és élve eladják különböző akváriumoknak és állatkerteknek.

A módszer és a vadászat ellen régóta tiltakoznak az állatvédő csoportok.

A hajók helyi idő szerint vasárnap indultak el, a japán média beszámolói alapján a vadászok zsákmány nélkül tértek vissza. A The Dolphin Project természetvédő szervezet szerint viszont hétfőn már öt Risso-delfint is elejtettek. A vadászok idén több mint 1700 állat leölésére, illetve elfogására kaptak engedélyt, a szezon hat hónapig fog tartani.

Elindult a bálnamészárlás
A nyár végéig közel 230 állatot fognak levadászni.

Bár a helyiek szerint Taidzsi nem tudná fenntartani magát a vadászat nélkül, az adatok alapján a delfin- és bálnahús iránti kereslet évek óta csökken, az akváriumoknak és tengeri parkoknak eladott élő példányok pedig jóval több pénzt hoznak, mint hús.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik