Tudomány

Meghalt a legveszélyesebb portré alkotója

Éveken keresztül anonim festő készítette Mao Ce-Tung portéit. Bár a képek meglehetősen ismertek, az azokat alkotó Vang Guodong kínai művész neve már kevésbé. Guodong 4-szer 5 méter magas festményei éveken keresztül néztek le a Tiannamen térre.

Vang pénteken, 88 éves korában halt meg – írja a The New York Times. A titokzatos alkotót 1964-ben választották ki a feladatra, hogy megfesse a kommunista vezető arcképét. A munka nagy dicsőséggel járt, de sok veszéllyel is szembekerült, az évente lecserélt alkotás elkészítése pedig nem kevés kihívást jelentett.

Habár a világ egyik legismertebb képeiről van szó, a készítőjének nevéről csak kevesen hallottak, nem véletlenül.

Az óriási vászonra sohasem került fel az alkotó neve.

A festészet nem a veszélyes munkafolyamatról híres, de a kínai portrék létrehozói az életükkel játszottak. A kulturális forradalom ideje alatt (1967-1977) több támadás is érte a névtelenségbe burkolózó művészt. Vang esetében a legnagyobb probléma abból született, hogy a vezért egy alkalommal oldalról festette meg, így csak az egyik füle látszódott. Ezzel azt akarta szimbolizálni, hogy csakis válogatott emberekből álló körére hallgat. Az esetből hatalmas botrány lett, Vangot nyilvános megaláztatásnak vetették alá, majd gyári munkára kényszerítették, ahol asztalosként dolgozott.

Milliók haltak éhen a menzán
Mao nagy ugrásával közös menzákra terelte a kínaiakat, otthonaikban nem tárolhattak élelmiszert és nem is ehettek. Először hatalmas dőzsölés lett belőle, majd az emberiség történetének legnagyobb éhínsége.

Munkája során gyakornokokat is fogadott. Az egyik tanulója, Liu Jang elmondása alapján a maoizmus atyját mindig pirospozsgás arcúnak kellett festeni, nehogy egészségtelennek tűnjön. Ha sárgás árnyalatot kapott a kép, a készítőjét egyből vád alá helyezték.

Vang Gudong kényszermunkája mellett megtarthatta portékészítő szerepkörét, a későbbi generációk pedig az ő műveiből merítettek ihletet. A híres Andy Warhol is az ő munkája alapján készítette saját Mao-képét.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik