Tudomány

Olyan történik Nagy-Britanniában, amire évmilliók óta nem volt példa

Először fordulhat elő a cikászok, egy szubtrópusi növénycsoport terjeszkedése Európában. A fényigényes növény szaporodása előjelként szolgál a klímaváltozásra – írja az IFLScience.

A cikászok az Egyenlítőtől mért 35 szélességi fok környékén érzik jól magukat, ebből kifolyólag Európában és az Antarktisz környékén nem terjedtek el. A 199,6-145,5 millió évvel ezelőtti jura korszakig visszanyúló növények fosszíliáiból tudjuk, hogy egyszer honosak voltak a mai Nagy-Britannia területén is. Habár a cikász gondozása nem bonyolult, fény és hőigénye különlegesebb bánásmódot kíván. Emellett a szubtrópusi származása miatt magas páraigénye is van.

Bár a növény szaporodása igen érdekes botanikai szempontból, sok kérdést vet fel a klímaváltozással kapcsolatban.

A cikászok Nagy-Britanniában a természetben eddig csak kettőször hoztak létre hímivarú tobozt, 2012-ben, illetve idén augusztusban. Nőivarú toboz is ekkor jött létre először ilyen hűvös klímán. A Ventnori Botanikus Kertek kurátora, Chris Kidd szerint a Dél-Japánban megtalálható növény ebben az évben egy hímivarú és egy nőivarú is tobozt növesztett.

Fotó: iStock

A trópusi növény alapvetően nem kedveli az ország klímáját, a szokatlanul forró nyarak és az enyhe telek viszont megváltoztathatják a dolgokat. Ez az átalakulás előjelként szolgálhat az őshonos növényzet megváltozására.

A cikász terjedése összeköthető az egyre növekedő szén-dioxid szinttel. Tudósok szerint az üvegházhatású gázok a 125 millió évvel ezelőtti körülményekhez hasonló állapotot biztosítanak a növény számára, ezzel ösztönözve újbóli terjedését.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik