Tudomány

Megtalálhatták a filmbéli Motkány ősi hasonmását

Motkányhoz, a kitalált kardfogú mókushoz nagyon hasonló állat ősi kövületét találták meg Argentínában, írja az MTI a La Matanza Egyetemre hivatkozva. A 25 centiméteres lény, a „pseudotherium argentinus” a triász idején, 230 millió évvel ezelőtt élt. Megkövült maradványát a nyugat-argentínai San Juan tartományban találták meg még 2006-ban, de a felfedezést csak most publikálták a PlosOne tudományos folyóiratban, azután, hogy a Texasi Egyetemen tanulmányozták a koponyáját.

Forrás: Institute and Museum of Natural Sciences of the University of San Juan

Az „ős-Motkányt” Ricardo Martinez paleontológus fedezte fel, akinek leírása szerint az állatnak nagyon hosszú, elől lelapított pofája volt, ugyancsak hosszú, majdnem pofája pereméig érő szemfogakkal. A Jégkorszak-rajzfilmekből ismert képzeletbeli kardfogú mókustól eltérően azonban a Pseudotherium argentinus valószínűleg nem makkal táplálkozott, hanem rovarokkal és más kisebb állatokkal.

Argentínában sok fosszíliát találnak három földtörténeti időszakból, a triász, a jura és a kréta korból, és ezek nagyon különböznek az északi féltekén élő ősállatok maradványaitól.

(Kiemelt kép: Blue Sky Studios /Twentieth Century Fox Film Corporation)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik