Tudomány

Vérmintából mondhatják meg, meddig élünk

Szakértők egy csoportja úgy véli, hogy 14, a vérben található anyagcseréhez köthető anyag elemzésével jó eséllyel meg lehet határozni, hogy az illető meghal-e a következő 5-10 évben – írja az Ars Technica. A kutatók nagyjából 44 ezer 18-102 éves személy adatait vizsgálták, az információgyűjtés 17 éve alatt mintegy 5500 alany halt meg. Végül arra jutottak, hogy 14 metabolikus vegyület található a vérben, melyeket érdemes analizálni.

Ezt követően 7600 újabb résztvevő mintáit elemezve próbáltak következtetni haláluk időpontjára.

A vizsgálattal a szakértők 83 százalékos pontossággal tudták megállapítani, hogy az érintettek meghalnak-e az elkövetkező 5-10 évben.

Az anyagok egy részéről (így a vércukorról vagy a többszörösen telítetlen zsírsavakról) már korábban is tudták, hogy a cukorbetegség, a szívbetegségek vagy a rák jelei lehetnek. Ugyanakkor új tényezőket is sikerült felismerni, ilyen például az acetoacetát.

Fotó: iStock

A kutatók úgy gondolják, hogy az általuk leírt vegyületek vizsgálata az egészségügyben is hasznos lehet. Amennyiben egy páciensnél a vérminta megfelelő elemzésével ugyanis fel tudják ismerni a veszélyeket, a szakértők még időben léphetnek a beteg védelmében. Ahhoz azonban, hogy a módszert az egészségügyben is alkalmazzák, még további kísérletekre lesz szükség.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik