Tudomány

A környezetszennyezés új formáját fedezték fel

Korábban ismeretlen, kavics formájú szennyeződéseket vetett ki a tenger magából Anglia, Skócia, Spanyolország és Kanada partjainál – írja az IFLScience. A kutatók a Science of Total Environment folyóiratban ismertették a jelenséget.

A piroplasztiknak nevezett anyag égetés során jön létre. Mielőtt a műanyag a tengerbe jutna, nagy hőfoknak van kitéve, ennek hatására pedig kőszerű anyaggá formálódik.

A szennyeződések hasonlítanak más partközeli kövekre, néhányukban még sajátos élővilágot, férgeket is találtak.

Az anyag elvétve lelhető fel, így nehéz megmondani honnan is származik, de van néhány feltevés. A műanyag tábortüzekkel, elégetett halászfelszereléssel vagy nagy mennyiségű égetett hulladékkal érkezhet a vizekbe.

Fotó: iStock

A szemét nagy része egyszerű műanyagokból áll, de ólom és króm nyomai is felbukkantak. Valószínű, hogy a szennyezés nem újszerű, mivel az ólom-kromátot évtizedekkel ezelőtt betiltották, miután káros színezőanyagnak nyilvánították. Tesztelések során kiderült, hogy az anyag elégetése tényleg szürkés színű kavicsokat hoz létre.

A kutatók nem tudják még, hogy milyen mértékű veszélyről van szó, de a jelek alapján a szennyeződés a táplálékláncba is bekerülhet.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik