Tudomány

Egyetlen használat után is károsít az e-cigaretta

Egy új kutatás szerint az e-cigaretták csökkenthetik a vérkeringést és károsítják az érfalakat – írja a Live Science. Míg a dohányzás káros hatásai ismertek, az elektromos cigarettáké kevésbé. Az amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) szerint közel 100 ember került már kórházba e-cigaretta miatt, ez sarkallta Felix Wehrlit, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársát és kollégáit az új vizsgálat megindítására.

Fotó: iStock

A kutatás célja a vérkeringés működésének felmérése volt az elektromos cigaretta használata előtt és után, a vizsgálatban nikotinmentes folyadékot használtak. A kiválasztott kísérleti csoport 31 nemdohányzó egészséges emberből állt.

Az e-cigaretták használatát követően a tesztalanyok erei nem tágultak ki megfelelően, kevesebb oxigént és tápanyagot juttatva a szövetekhez.

A kutatás szerint már egyszeri alkalom is időszakos változásokat okoz az erek működésében. A hatás a hasonló termékek alapvető összetevőihez vezethetők vissza. A propilén-glikol és glicerol felhevítése káros anyagokat hoz létre, visszafogva a helyes érműködést.

A teszt csak a rövid távú hatásokat vette figyelembe, miután egy órával a csoporttagok erei normális állapotba tértek vissza. A megállapítást, miszerint az elektromos cigaretta nikotin nélkül is negatívan hat a szervezetre, a kutatástól független Michael Siegel, a Bostoni Közegészségügyi Egyetem professzora is megerősítette.

A szív és érrendszeri hatásokat megállapítani még korai lenne, hiszen rövid távon teljesen visszafordíthatóak, megállíthatóak. A hosszú távú következmények megértéséhez további kutatások szükségesek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik