Tudomány

Megkövesedett erdőre bukkantak

Ázsia legrégebbi fosszilizálódott erdejét azonosították Kínában – írja az MTI. A kutatók szerint ez a legnagyobb ismert erdőfolt, amely a devon földtörténeti időszakban, 419-359 millió éve alakult ki. A mintegy 250 ezer négyzetméternyi fosszilizálódott terület a kelet-kínai Anhuj tartományban, Hszinhang város közelében található. A növények a Lycophyta törzsbe, vagyis a korpafüvek közé tartoznak.

Ezek a növények pálmafára hasonlítottak, és az áradásra hajlamos partvidéki területeken növekedtek.

Átlagosan 3,2 méternél alacsonyabbak voltak, de akár 7,7 méteresre is megnőttek.

Az óriás korpafüvek főként a devont követő időszakban terjedtek el, és a ma bányászott szén egy nagy részét jelentik. A hszinhangi erdőben látható az a korai gyökérzetrendszer is, amely lehetővé tette, hogy a fák magasabbra nőhessenek a 359-299 millió évvel ezelőtti karbon földtörténeti korban.

Fotó: iStock

Az új felfedezés segíthet annak megértésében, hogyan következett be a légköri szén-dioxid-szint csökkenése, illetve a partvidék stabilizálódása az érintett periódusban.

Elképzelhető, hogy a hszinhangi lycophytaerdő olyan lehetett, mint a mangroveerdők, mivel hasonló környezetben éltek és hasonló ökológiai szerepet töltöttek be”

– mondta Vang Deming, a Pekingi Egyetem munkatársa.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik