Két nap alatt betör a kánikula

Holnap igazi augusztusira hűl a levegő, péntektől itt a hőhullám.
Kapcsolódó cikkek

A hét elején indult melegedés szerdán csúcsára ér, az hőmérséklet az ország legtöbb pontján eléri és át is lépi a 30 Celsius-fokot. Csütörtökön aztán északnyugat felől egy hidegfront érkezik, de hatását tekintve nevezhetjük akár „frontocskának” is.

A front hatására 26-30 fokra süllyednek a napi maximumhőmérsékletek, ezzel egy napra »beáll« az augusztus elején normálisnak tekinthető érték

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Felhős lesz az ég, a nyugati megyékben nagyobb, míg hazánk délkeleti tájain kisebb eséllyel alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Jelentősebb mennyiségű csapadék Vas és Zala megyében várható.

Európa megtapasztalta a ránk váró poklot
A rekordmeleggel a jövő mutatkozott be a kontinens nyugati felén – elmagyarázzuk, miért.

Kánikula

Egy nap augusztus, a front ugyanis péntekre továbbáll, és újabb, gyors felmelegedés kezdődik. A csapadékhajlam csökken, egy-egy zápor, zivatar azért néhol kialakulhat. A szél többfelé megélénkülhet, de ez még jól is jön, mert a hőmérséklet bőven 30 fok felett lesz, országos átlagban hétvégére már 30-35 fokot mérhetünk.

Kánikula lesz a durvább fajtából, a hőség kedden tetőzik 36-37 fokos maximumértékekkel

Az enyhülés jelen állás szerint legkorábban augusztus 15. környékén várható. Ekkor újabb hidegfront szól bele az időjárás alakulásába, de hogy mennyire markánsan, azt most még nehéz lenne megjósolni.

A részletek

Nézzük most a részleteket a Kiderül.hu szerda reggeli előrejelzése alapján.

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Vasárnap

Hétfőn

Kiemelt kép: Nicolas Economou / NurPhoto